Ciclism și probleme specifice de sănătate
Ciclismul poate îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și poate reduce șansele de a experimenta multe probleme de sănătate.
Controlul obezității și al greutății
Ciclismul este o modalitate bună de a controla sau reduce greutatea, deoarece crește rata metabolică, crește mușchii și arde grăsimea corporală. Dacă încercați să slăbiți, ciclismul trebuie combinat cu un plan de alimentație sănătoasă. Ciclismul este o formă confortabilă de exerciții și puteți schimba timpul și intensitatea – poate fi construit încet și variat pentru a vi se potrivi.
Cercetările sugerează că ar trebui să ardeți cel puțin 8.400 kilojoule (aproximativ 2.000 de calorii) pe săptămână prin exerciții. Ciclismul constant arde aproximativ 1.200 kilojoule (aproximativ 300 de calorii) pe oră.
Dacă pedalați de două ori pe zi, kilojulii arși se adună în curând. Cercetările britanice arată că o plimbare cu jumătate de oră cu bicicleta în fiecare zi va arde aproape cinci kilograme de grăsime pe parcursul unui an.
Boli cardiovasculare și ciclism
Bolile cardiovasculare includ accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și atac de cord. Ciclul regulat vă stimulează și vă îmbunătățește inima, plămânii și circulația, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Ciclismul vă întărește mușchii inimii, scade pulsul de odihnă și reduce nivelul de grăsime din sânge. Cercetările arată, de asemenea, că persoanele care merg cu bicicleta la serviciu au de două până la trei ori mai puțină expunere la poluare decât navetiștii, astfel încât funcția lor pulmonară este îmbunătățită. Un studiu danez efectuat peste 14 ani cu 30.000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 93 de ani a constatat că ciclismul obișnuit proteja oamenii de bolile de inimă.
Racul și ciclismul
Mulți cercetători au studiat relația dintre exerciții și cancer, în special cancerul de colon și cel de sân. Cercetările au arătat că, dacă ciclezi, șansa de cancer intestinal este redusă. Unele dovezi sugerează că ciclismul regulat reduce riscul de cancer mamar.
Diabet și ciclism
Rata diabetului de tip 2 este în creștere și reprezintă o problemă serioasă pentru sănătatea publică. Lipsa activității fizice este considerată a fi un motiv major pentru care oamenii dezvoltă această afecțiune. Cercetările la scară largă din Finlanda au descoperit că persoanele care au mers cu bicicleta mai mult de 30 de minute pe zi au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta diabet.
Leziuni osoase, artrită și ciclism
Ciclismul îmbunătățește forța, echilibrul și coordonarea. De asemenea, poate ajuta la prevenirea căderilor și fracturilor. A merge cu bicicleta este o formă ideală de exercițiu dacă aveți osteoartrita, deoarece este un exercițiu cu impact redus, care pune puțin stres pe articulații.
Ciclismul nu ajută în mod specific la osteoporoză (boală de subțiere a oaselor), deoarece nu este un exercițiu de greutate.
Boli mintale și ciclism
Condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia, stresul și anxietatea, pot fi reduse prin mersul regulat cu bicicleta. Acest lucru se datorează efectelor exercițiului în sine și datorită plăcerii pe care o poate aduce mersul cu bicicleta.
Ciclism manual și sănătate
Ciclurile manuale sunt similare triciclurilor culcate, dar sunt alimentate cu mâna în loc de pedale. Curelele cu velcro pot fi folosite pentru a fixa mâinile la pedale, dacă este necesar.
Acest stil de triciclu permite persoanelor amputate, persoanelor cu leziuni ale coloanei vertebrale și celor care se recuperează după anumite afecțiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral, să circule ca o formă de exercițiu și recreere. Bicicliștii de mână obțin beneficii cardiovasculare și aerobice similare cu cele ale altor bicicliști.
Ecuația simplă, atunci când vine vorba de pierderea în greutate, este „caloriile trebuie să depășească caloriile din”. Deci, trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi pentru a slăbi. Ciclismul arde calorii: între 400 și 1000 pe oră, în funcție de intensitate și greutatea călărețului.
Desigur, există și alți factori: alcătuirea caloriilor pe care le consumați afectează frecvența alimentării cu combustibil, la fel și calitatea somnului și, bineînțeles, cantitatea de timp pe care o petreceți arzând calorii va fi influențată de cât de mult vă bucurați activitatea aleasă de dvs.